Bil på afbetaling

Det lyder måske skræmmende at skulle ud i byen og låne penge til at finansiere din nye bil, men det er faktisk den allermest almindelige måde, at danskerne får råd til deres nye sæt hjul.

Når dette så er sagt, så er det selvfølgelig aldrig det mest behagelige at skulle sætte sig selv i gæld, hvis det ikke er absolut nødvendigt. Det er derfor altid absolut nødvendigt, at man gør op med sig selv, lige præcist hvor mange penge man har til rådighed, og dernæst hvor mange penge der skal til udefra. Når dette så er gjort, så er det dernæst at undersøge markedet for at finde drømmebilen (dette er den behagelig del af hele affæren).

Sidst, men ikke mindst, skal derefter undersøge markedet for at finde den bedste finansieringsmåde til at hjælpe dig med at få fingre i din nye bil; og ja, der findes faktisk flere gode måder, hvorpå dette kan gøres.

Læs videre her for at se, hvad dine muligheder er, hvis du går med tanker om at finansiere købet af din næste bil. Du skulle jo nødig ende med at betale for meget i for eksempel renter og gebyrer, når du underskriver en finansieringsaftale.

Undersøg markedet grundigt i forvejen

Som tommelfingerregel finder der tre forskellige måder, hvorpå du kan finansiere købet af din næste bil. Det er derfor med at undersøge markedet grundigt i forvejen og dernæst indsamle så mange lånetilbud som overhovedet muligt, så du er sikker på at have det komplette overblik.

bil på afbetaling

Husk desuden også på, at det ofte vil være muligt at forhandle sig til en billigere pris på din finansiering; måske får du et nej, men måske får du også et ja. Det kan jo ikke skade at prøve, idet du endnu ikke har noget som helst at tabe derved. De tre mest anvendte måder at finansiere dit bilkøb på er:

1. Finansier din bil med et banklån

En af de mere anvendte måder at finansiere bilen på er at tage en tur hen i den lokale bank for at tage et godt gammeldags banklån.

En af fordelene ved at tage et banklån er, at der som regel ikke vil blive stillet alt for store spørgsmål til lånets størrelse – i hvert fald ikke i første omgang. Det som banken i stedet vil tage et næremere kig på er derimod din privatøkonomi for at se, om du i det hele taget har råd til at købe din nye bil.

Hvis bilen for eksempel er rigtig dyr, og din indkomst ikke matcher, så vil banken i langt de fleste tilfælde vurdere, at dette er for stor en udgift for dig og efterfølgelig afvise dit lån. I visse tilfælde vil banken dog ikke afvise dig blankt, men i stedet give dig muligheden for at optage et mindre lånebeløb end det oprindeligt ønskede.

Når dette så er sagt, så er det selvfølgelig altid bedst, at du i forvejen har så stor en slat penge på kontoen, som du så kan bruge på at dække udbetalingen af din bil. Der er jo ingen grund til at hænge på højere renter og længere løbetider end højst nødvendigt.

Selvom et banklån kan være en glimrende løsning, hvis du ønsker at finansiere din næste bil, så skal du dog være klar over, at der oftest vil være tale om en noget højere rente end de andre finansieringsmuligheder. Til gengæld behøver du som regel ikke at skulle stille sikkerhed for et banklån, så det er med at gøre op med sig selv, om det ene opvejer det andet.

2. Lån ved bilforhandler

Den anden måde, man kan finansiere købet af sin nye bil på, er, hvis man går direkte til forhandleren. Dette er nok den mest populære løsning for langt de fleste danskere, og betyder overordnet set, at man låner beløbet hos forhandleren (der dernæst oftest låner pengene af et finansieringsselskab).

Denne løsning kræver dog, at man selv kommer med en pose penge med sig til forhandleren. Et typisk beløb, man med denne metode skal forvente at komme op med, svarer til omtrent tyve procent af den samlede købspris. En af fordelene ved at lave en finansieringsaftale med bilforhandleren er, at man som regel slipper med en billigere rente, hvilket selvfølgelig er godt nok. Man skal dog være opmærksom på at for at opveje dette, så kan der ofte blive lagt ekstra renter og gebyrer oven i hatten, samt ofte også en højere ÅOP (årlige omkostninger i procent).

Ny bil på afbetaling

ÅOP er vigtig, fordi den netop omfatter dit billåns samlede omkostninger, hvilket derfor gør ÅOP’en til langt den vigtigste ting du skal holde øje med.

Du skal desuden også holde øje med løbetiden sammenholdt med din ÅOP, når du sammenligner lån fra de forskellige bilforhandlere. De skulle jo nemlig helst være ens; ellers skal man til at lave sit regnestykke om i forhold til de forskellige betingelser hos forhandlerne.

Som tommelfingerregel vil ÅOP være lavere, jo højere et beløb der lånes. Det er derfor utroligt vigtigt, at man læser de forskellige bilforhandleres finansieringsaftaler godt og grundigt igennem, så man ikke hovedløst kommer til at stå tilbage med en langt dyrere finansieringsaftale.

Hvad nu hvis jeg ikke har de 20% til udbetalingen hos forhandleren?

Dette er absolut ikke den mest ideelle løsning, men der findes faktisk en måde, hvorpå man kan finansiere sin bil gennem bilforhandleren, hvis man nu ikke har til udbetalingen. Du har måske allerede regnet dette ud; der tænkes her på at tage et af de mange lån på nettet, der ofte vil være behjælpelige, så du kan komme op med de ønskede tyve procent. Du skal dog huske på, at denne type lån ikke hører til den billigste, men kan dog være en glimrende løsning, hvis man nu engang ikke har pengene.

3. Realkreditlånet – tag huset i brug

Denne finansieringsmetode kræver først og fremmest, at man er ejer af et hus, og derudover har en vis friværdi i boligen. Hvis dette er tilfældet, så er det nu muligt at optage et realkreditlån for at finansiere ens bilkøb. Når man tager et realkreditlån på sin bil, skal man først og fremmest huske på, at ens bil med tiden vil miste værdi, så man skal tilpasse sit låns løbetid i overensstemmelse hermed.

En god løbetid vil typisk være på omtrent seks til otte år ved et realkreditlån.

En af de yderligere fordele ved et realkreditlån er, at man ofte kan få særdeles gode betingelser gennem ens arbejdsplads. Hvis man nu for eksempel er ung, så vil man jo typisk ikke være boligejer, og så vil denne type lån desværre ikke være tilgængeligt. Det er derfor i stedet med at få sparet penge sammen og så vælge banken eller bilforhandleren til at finansiere bilen. Du kan med fordele også lease din bil, du kan læse meget mere om fordel og ulemper ved dette her