Ure på afbetaling

Et ur er den perfekte kombination af æstetisk tilbehør og en praktisk foranstaltning i hverdagen. I dag findes et uendeligt stort udvalg af smukke, elegante, lækre og attraktive ure til både mænd og kvinder. Hvis du er på udkig efter et ur, så kan det være du går med tanker om, hvordan du skal finansiere det. Mange ure er nemlig ganske dyre, og derfor kan det være værd at overveje en afbetalingsordning.

Når du køber et ur på afbetaling er der både fordele og ulemper, som er vigtige at kende til, og i denne artikel prøver vi at give dig et overblik over, hvordan du balancerer de to. Læs med her og bliv klogere, inden du køber et ur på afbetaling.

Det perfekte ur til dig selv eller en du holder af

Et armbåndsur er en vigtig del af den daglige påklædning for mange mennesker, da netop et ur er en diskret måde at signalere stil og give sit outfit et ekstra pift. Derfor kan et ur fungere som en fænomenal gave til både dig selv eller til en, du holder af, men det kan også være en dyr investering.

Ure på afbetaling

Dette skyldes særligt, at mange ure i dag bliver lavet af holdbare og spændende materialer såsom guld, platin og keramik. Samtidig laves glasset i ure sommetider af dyre materialer såsom krystal eller mineralglas (for eksempel safirglas), hvilket også kan øge prisen. Derudover kommer selve urværket, som kan være quartz (batteridrevet), automatisk (drevet af kroppens bevægelser) eller mekanisk (fjeder trækkes op en gang imellem).

Alle disse aspekter kan være med til at gøre et ur helt perfekt til enten dig selv eller en du holder af, men det kan også gøre det svært at få råd til på én gang. Netop derfor kan det være interessant at overveje at købe dit næste ur på afbetaling.

Hvordan fungerer det at købe ure på afbetaling?

Hvis du gerne vil købe et ur på afbetaling, skal du finde en forhandler, som tilbyder denne betalingsløsning. Typisk vil du skulle kreditgodkendes til et basislån for at kunne gøre brug af denne løsning. For at blive kreditgodkendt skal du ofte sende en kort ansøgning, hvor du angiver lånebeløbet og løbetiden og udfylder dine personlige oplysninger (inklusive dit CPR-nummer).

Hvis du kan godkendes på baggrund af din ansøgning, vil du få tilsendt en købsaftale. Din købsaftale vil være en aftale mellem dig og sælgeren af uret, og her vil alle vilkår for din afbetalingsløsning stå. Det er derfor meget vigtigt, at du læser denne igennem og holder øje med, hvor høj din månedlige betaling er, hvor længe du skal afdrage over, og hvor mange penge dit lån i alt kommer til at koste.

På den måde kan du bedre vurdere, om du har råd til denne afbetalingsordning i din nuværende økonomi, eller om du er nødt til at finde en anden afdragsløsning.

Når du har fundet en afbetalingsordning, som passer ind i din økonomi, skal du typisk blot underskrive aftalen med dit NemID for at den træder i kraft. Så bliver uret sendt til dig, og du skal enten afdrage med det samme eller sommetider inden for 30 dage af dit køb.

Hvad er fordelene ved at købe ure på afbetaling?

Hvis du overvejer at købe ur på afbetaling, kan du særligt glæde dig over følgende fordele:

 • Slip for at spare op
  • Få mulighed for at købe dit drømme-ur nu i stedet for at skulle vente mange år.
 • Undgå at tømme din konto
  • Med den rette afbetalingsløsning slipper du for at lænse din konto, men kan i stedet afbetale i dit eget tempo, så din øvrige økonomi ikke lider overlast.
 • Undgå at låne af familie og venner
  • Det kan måske være en mulighed for nogle at låne penge af familie og venner til et nyt ur, men ofte skal man være påpasselig med at låne penge af personer, man kender, da økonomi nemt kan skabe splittelse i en relation. Undgå derfor dette, når du køber ur på afbetaling.  
 • Find en løsning, der passer til dig
  • I dag findes der rigtigt mange forskellige afbetalingsløsninger, og du kan næsten med garanti finde en, der passer til dig og din økonomiske situation. Vælg for eksempel en lang løbetid, hvis du kun kan afdrage med lidt om måneden, eller en kort løbetid, hvis du vil afbetale hurtigst muligt.

Vær opmærksom på disse ting, inden du køber ure på afbetaling

Selvom der er mange fordele, så findes der også potentielle faldgruber, når du køber ure på afbetaling. Derfor er det vigtigt, at du holder øje med og forstår, hvad særligt disse fire begreber betyder:

Ur

ÅOP: ÅOP er en forkortelse for årlige omkostninger i procent, og kort sagt er dette en indikator for prisen på din afbetalingsløsning. ÅOP opgøres som et tal, der viser, hvor mange procent du betaler i omkostninger hvert år. En høj ÅOP betyder, at en afbetalingsløsning er dyr, og altså at du betaler meget for at have lånet. Jo lavere en ÅOP du kan få, desto billigere (og bedre) er lånet.

Løbetid: Løbetiden angiver, hvor lang tid du skal afdrage over. Når du køber et ur på afbetaling, vil løbetiden typisk være et sted mellem 12 og 36 måneder, men i nogle tilfælde (hvis du for eksempel køber et rigtigt dyrt ur) kan løbetiden være længere. En kort løbetid betyder et større månedligt afdrag, mens en lang løbetid betyder mindre afdrag. Til gengæld kan der sommetider være pålagt månedlige gebyrer og renter, hvorfor en lang løbetid således stadig vil være dyrere i sidste ende. I mange tilfælde kan du selv være med til at bestemme din løbetid.

Kreditomkostninger: Kreditomkostningerne er prisen på dit lån i kroner og øre. Dette beløb vil stå angivet i din købsaftale, som du skriver under, inden du indgår afbetalingsordningen. Hvis du synes, at ÅOP kan virke lidt abstrakt, så hold i stedet øje med dette tal, når du køber ure på afbetaling.

Rentefri og gebyrer: Mange afbetalingsløsninger reklamerer i disse år med at være rentefrie, hvilket umiddelbart lyder tiltalende. Vær dog opmærksom på, at rentefri ikke betyder gratis. I mange tilfælde vil der i stedet for renter være forskellige gebyrer (oprettelsesgebyrer, kreditgebyrer mv.), som alt sammen øger prisen på dit lån. Hold derfor altid øje med ÅOP og kreditomkostninger, uanset om dit ur på afbetaling er rentefrit.