Gyngestativ på afbetaling

Et gyngestativ er en herlig investering til haven, og kan nemt være en sund og sjov måde for børn at aktivere sig selv udendørs i timevis. Med et gyngestativ kan børn for alvor prøve kræfter med deres motoriske og sociale udvikling, og de fleste gyngestativer tillader masser af timers leg, hvor kun fantasien sætter grænser.

Dog kan et gyngestativ være en dyr investering og derfor kan det være en idé at overveje at købe dit næste gyngestativ på afbetaling. Læs mere om fordelene og ulemperne ved denne løsning her.

Få råd til det rigtige gyngestativ

Som med alle andre ting, så er et gyngestativ ikke bare et gyngestativ, og de fleste forældre vil gerne være sikre på, at de får købt et gyngestativ, som er både sikkert for børnene at bruge, og som kan holde i mange år fremover.

gyngestativ på afbetaling

De fleste gyngestativer som opfylder begge af disse kriterier er ganske dyre og kan koste adskillige tusinde kroner. Hvis du ikke umiddelbart har råd til sådan et gyngestativ, så kan det være en fordel at overveje, om du skal købe dit gyngestativ på afbetaling frem for at finde et billigere og dårligere gyngestativ.

Hvordan fungerer en afbetalingsordning?

For at kunne købe et gyngestativ på afbetaling, skal du først og fremmest finde en forhandler, som giver mulighed for at oprette en afdragsordning. De fleste gyngestativer kan købes i større legetøjsforhandlere og i byggemarkeder, og heldigvis er der mange af netop disse forretninger, som tilbyder forskellige former for afbetalingsordninger, når du køber varer hos dem.

I de fleste tilfælde skal du først kreditgodkendes, før du kan påbegynde en afbetalingsaftale med en forhandler. I den forbindelse skal du sende en ansøgning, hvor du angiver, hvor mange penge du ønsker at låne og hvor mange måneder, du vil afdrage over. For eksempel kan du nogle steder låne mellem 2.000 kr. og 20.000 kr., og vælge at afdrage over 10 eller 20 måneder. Disse rammer burde være tilstrækkelige for at kunne købe og afdrage på et ordentligt gyngestativ.

Du skal typisk skrive under på en låneaftale med dit NemID, og så snart du har gjort det kan du aktivere din aftale og altså købe dit gyngestativ på afbetaling. Herefter vil du skulle afdrage ud fra de vilkår, der står i din aftale. Men inden du skriver under på aftalen, er det meget vigtigt, at du læser den grundigt igennem.

Her står nemlig alle vilkår for aftalen, samt hvordan tilbagebetalingen skal foregå. Det er absolut afgørende for din økonomi, at du er indforstået med, hvad aftalen indebærer, så du ikke indgår en afdragsordning, du ikke kan overholde.  

Vær opmærksom på følgende begreber, når du køber gyngestativ på afbetaling

En afbetalingsaftale kan virke forvirrende og uoverskuelig, men det er meget vigtigt, at du holder øje med særligt disse følgende udtryk:

gyngestativ afbetaling

ÅOP: ÅOP står for årlige omkostninger i procent, og er et udtryk for de omkostninger lånet indebærer hvert år, det er aktivt. Omkostningerne er udtrykt i procent, og derfor betyder en højere procentsats, at lånet er dyrere. Derfor gælder det for dig om at finde et lån med så lav en ÅOP som muligt. Du kan dog kun sammenligne ÅOP på tværs af to afbetalingsløsninger, hvis lånebeløb og løbetid er ens.

Kreditomkostninger: Kreditomkostninger er et udtryk for, hvad lånet koster i kroner og ører. Hvis du synes, at ÅOP er forvirrende, så kig i stedet efter dette tal i din købsaftale. Det kan give en god indikation om, hvorvidt afbetalingsordningen er en god idé.

Rentefrit og gebyrer: Mange forhandlere tilbyder i dag afdragsløsninger, som er rentefrie. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at de er gratis. Hold særligt øje med, hvilke gebyrer der er forbundet med din afbetalingsordning. I tilfældet af en rentefri afbetalingsordning med månedlige gebyrer, vil kreditomkostningerne udelukkende bestå af gebyrer. Det betyder kort sagt, at dine kreditomkostninger for et lån med løbetid på 12 måneder vil være de samme, uanset hvor stort lånebeløbet ellers er. Det betyder derfor også, at en afbetalingsordning som hovedregel er dyrere, jo længere løbetid du vælger.

Hvad er fordele og ulemper ved at købe gyngestativ på afbetaling?

Der er både fordele og ulemper ved at købe et gyngestativ på afbetaling. Her er – kort opridset – to lister, du kan forholde dig til:

Fordele:

  • Du skal ikke gå på kompromis: Du har mulighed for at købe det mest sikre og holdbare gyngestativ, selvom det er dyrere.
  • Du behøver ikke at spare op: Køb et gyngestativ til haven med det samme.
  • Find en afbetalingsordning, der passer til din økonomi: Undgå at lægge din økonomi til last og vælg en afdragsaftale, du kan overholde.

Ulemper:

  • Du skal sætte dig ind i din købsaftale: Det kræver både tid, tålmodighed og en forståelse for de enkelte begreber (fx ÅOP, løbetid og kreditomkostninger).
  • Du skal betale hver måned: Du skal overholde din aftale og dermed betale det aftalte beløb hver måned. Negligerer du din aftale over længere tid, kan du ende i RKI.
  • En afbetalingsløsning kan være dyr: Der kan være store gebyrer og en høj ÅOP forbundet med nogle afbetalingsordninger.