Mad på afbetaling

Når vi snakker om afbetaling og afdragsordninger, er det ikke ofte mad vi tænker på, men alligevel er der flere forskellige restauranter og udbringningsfirmaer, som tilbyder, at du kan spise i dag og betale senere.

Men, hvad indebærer det egentlig for dig, og hvad er afbetaling? Det kan du læse mere om her, hvor vi både kommer ind på de services, hvor denne løsning tilbydes, hvad det betyder for dig, og hvad det koster at købe på afbetaling.

Hvad betyder det at købe på afbetaling?

Normalt er det i forbindelse med større køb mulighed for at lave en afdragsordning, som er et andet ord for at købe på afbetaling. Du betaler med andre ord ikke hele beløbet på en gang, men i stedet i små rater, så det bliver lettere at købe større ting uden først at spare op. Det er en fordel, i blandt andet disse tilfælde:

Mad afbetaling
  • Der kommer en uforudset regning
  • Ny sofa, ny bil, ny telefon som ikke er dækket af forsikring
  • Pengene er der ikke til at betale for maden til en fest
  • Du kan ikke betale for aftensmaden, men har lyst til pizza

Når du køber på afbetaling, foregår det ved, at enten butikken eller en tredje part låner dig pengene til at betale. Disse penge skal nu tilbagebetales over en aftalt periode og i rater, der passer til løbetiden.

Det, du skal huske, når du køber på afbetaling, er, at du altid skal regne med at komme til at betale mere end den oprindelige pris, fordi der tilfalder renter, gebyrer og andre udgifter på beløbet. Det er sjældent gratis at købe på afbetaling – det sker dog i nogle tilfælde

Kan du købe på afbetaling?

Lang de fleste kan købe mindre ting på afbetaling, og mad er noget af det, der er langt imellem afvisningerne på, fordi der ofte er tale om mindre beløb.

Skal du købe på afbetaling, gælder mange af de samme regler, som når du skal låne penge på normale vilkår. Det betyder, at du skal opfylde følgende krav:

  • Du skal være fyldt mindst 18 år (mange siger efterhånden enten 21 eller 23).
  • Du må ikke være registreret i RKI eller Debitor registeret
  • Du skal have bopæl og bank i Danmark
  • Du skal have NemID, idet det er det du bruger til at underskrive med

Lige meget, hvor meget du skal låne, er det nemlig vigtigt for debitor at sørge for, at pengene kommer ind igen – derfor vil du også opleve, at jo større risiko et firma løber ved at låne dig penge, des dyrere bliver det også for dig.

Hvordan køber man mad på afbetaling?

Når der er tale om at købe mad på af betaling, så handler det ikke om at hente dine varer i supermarkedet og betale, næste gang du kommer derned. Der er to muligheder, hvis du ønsker at købe mad på afbetaling:

Den ene er, hvis du bruger en af de mange muligheder for at bestille mad på nettet og få det leveret til døren. Bruger du en af de services, der samler mange restauranter under en samlet portal, kan du ofte vælge, om du vil betale i dag, om 14 dage eller om en måned.

Det er ikke en dyr omgang at udskyde betalingen, men der kommer altid et gebyr af en vis størrelse oveni prisen, når du vælger at betale på den måde.

Mad

Det andet, der kan tales om, når man køber mad på afbetaling, kan være i forbindelse med et festligt arrangement, hvor der skal laves med til mange mennesker og der måske også er tale om flere retter med tilhørende vin og vand. I disse tilfælde kan det blive en stor mundfuld at betale det hele på en gang, og derfor kan beløbet deles op i flere mindre afdrag, så det bliver lettere at overkomme.

Det er ofte i forbindelse med større fester som dåb, konfirmation, runde fødselsdage, bryllupper og lignende at denne form for mad på afbetaling kommer på tale. Ønsker du at lave en afdragsordning er det vigtigt, at du snakker med forskellige cateringfirmaer og høre, hvad de har at tilbyde. Ofte vil du kunne forhandle dig frem til en rigtig god aftale, hvis du kommer med en bestilling til et større selskab – og du kan ofte få lov til at betale et depositum og resten af beløbet som afdrag.

Hvad skal du være opmærksom på?

Det er altid en god ting at få alt på skrift, når det handler om aftaler med penge. Derfor bør du altid stille dine spørgsmål på mail og bede om at få svar tilbage på samme vis, på den måde kan du altid gå tilbage i korrespondancen, hvis der er noget du kommer i tvivl om.

I de fleste tilfælde laves der en kontrakt, der skal underskrives af begge parter – også den er det vigtigt, at du gemmer, så du har den ved hånden, hvis der skulle opstå problemer. I kontrakten bør der stå alt, hvad der bliver aftalt mellem jer både omkring det økonomiske, maden og selve aftalen herom. Desuden er det en god ide at være sikker på, hvad omstændighederne er, hvis der opstår en situation, hvor festen skal aflyses eller der kommer noget i vejen og cateren ikke kan opfylde aftalen.

Du kan med andre ord sagtens købe mad på afbetaling, men der går nok lige lidt tid inden vi kan smutte en tur i supermarkedet og sætte vores kort til at betale om 14 dage eller en måned, hvis vi sidder lidt stramt i det sidst på måneden – og det er måske en meget god ide. Undersøg altid regler, krav og forskellige formuleringer inden du underskriver, så slipper du for at blive overrasket, når pengene skal betales.