Flybilletter på afbetaling

At rejse er at leve, skrev H.C. Andersen i sin biografi Mit Livs Eventyr. Og det må man sige, at de fleste danskere er enige i. I hvert fald rejste danskerne i alt 6,5 mio. gange på lang ferie til udlandet i 2019, ifølge Dansk Statistik.

Hvis du er blandt de mange helt almindelige danskere, som nyder at komme væk fra hverdagen og få nye oplevelser under huden, så har du måske sommetider tænkt over, hvordan du skal få råd til flere flybilletter og derved flere rejser.

Her kan du læse meget mere om, hvordan du får råd til flybilletter, og om hvorvidt flybilletter på afbetaling er noget for dig.

Sådan får du råd til flybilletterne til rejsen

For at få råd til den næste rejse og de næste flybilletter er der et par forskellige muligheder at overveje. En mulighed er at vente til lønningsdag med at købe din flybillet – altså inden du får brugt pengene på noget andet. Dette kan dog ikke anbefales, hvis flybillettens pris går ud over betaling af husleje, regninger, forsikring eller andre faste udgifter.

flybilletter på afbetaling
flybilletterflybilletter

En anden og ganske normal og populær metode er simpelthen at spare op. Det kan de fleste overkomme, hvis der er tale om relativt billige flybilletter – for eksempel hvis du skal besøge en europæisk storby.

Skal du rejse med nogen, kan du også forhøre dig om, hvorvidt det er muligt, at de lægger ud for din flybillet, så I kan komme afsted hurtigere. Dog skal du altid være varsom med at låne penge af venner eller familiemedlemmer, da det hurtigt kan føre til splid og uvenskab, hvis I bliver uenige om tilbagebetaling.

Hvis du skal på en større rejse eller din destination fordrer nogle meget dyre flybilletter – for eksempel hvis du skal på jordomrejse eller besøge et meget afsides sted såsom Tasmanien, Bora Bora eller Falklandsøerne – så kan det hurtigt virke nærmest uoverkommeligt at spare op. I hvert fald hvis din økonomi ikke tillader, at du lægger flere tusinde kroner til side hver måned. I disse tilfælde kan det være en god idé at overveje at købe flybilletter på afbetaling.

Mange muligheder for flybilletter på afbetaling

Når det kommer til at købe flybilletter på afbetaling, så er der faktisk en hel del muligheder – flere end du formentlig lige går og tror.

For eksempel findes der en del rejseselskaber, som tilbyder finansieringsordninger, hvor du således kan komme hurtigt afsted på drømmeferien, og derefter betale turen af over en relativt kort periode. Du skal dog være opmærksom på, at nogle rejseselskaber har særlige betingelser, før de vil tilbyde en afbetalingsordning; for eksempel skal rejsens pris typisk være over et forudbestemt beløb (for eksempel koste mere end 2000 kr.), ligesom der ofte skal være et bestemt antal dage eller uger til afrejse. Du kan således sjældent få styr på en afdragsaftale, hvis du leder efter ’last minute’ rejser.

Nogle flyselskaber tilbyder også en form for ordning med flybilletter på afbetaling. Det gælder for eksempel SAS, hvor du kan købe flybilletter på faktura gennem Klarna. Det gælder dog kun for rejsende, som bor i Sverige, Norge, Danmark, Østrig, Finland, Tyskland og Holland. Hvis du vælger af købe flybilletter på afbetaling gennem Klarna, kan du vælge faktura, hvor du skal betale flybilletternes pris inden 14 dage, eller du kan vælge at betale i rater.

Førstnævnte løsning kan være brugbar for dig, som måske har brug for at komme afsted, men ikke har så mange penge i indeværende måned. Sidstnævnte løsning kan være god til dig, der har brug for lidt længere tid til at afdrage flybilletterne end to uger.

Du har også mulighed for at købe flybilletter gennem Klarna. For eksempel er denne mulighed oplagt, hvis du finder en flyrejse gennem en dealhjemmeside. Mange af disse hjemmesider har nemlig finansieringsaftale med Klarna, som giver dig mulighed for at afdrage på din næste tur i et tempo, der passer dig. På den måde kan du sikre dig en billig rejse og samtidig undgå et irriterende overtræk på kontoen.

Sidst men ikke mindst har du selvfølgelig mulighed for at købe flybilletter på afbetaling ved at optage et forbrugslån. Denne løsning vil være til dig, som ønsker at købe flybilletter på afbetaling på en lidt mere skræddersyet måde. Det kan for eksempel være, hvis du skal med et flyselskab, som ikke tilbyder afdragsordning, eller hvis du ikke kan finde den rejse du vil på gennem et rejseselskab. Du kan optage et forbrugslån til hvad som helst og i lige præcis den størrelsesorden, du har brug for – for eksempel 5.000 kr., 10.000 kr. eller 15.000 kr.

Sådan fungerer en afbetalingsordning

Uanset hvordan du vælger at købe flybilletter på afbetaling, så fungerer afbetalingsordningerne nogenlunde ens. Først og fremmest skal du finde ud af, hvilken af de ovenstående (eller andre) løsninger, der passer til dig. Når du har fundet din forhandler eller din låneudbyder, skal du kreditvurderes og godkendes, før du får pengene i hånden.

flybilletter

Dette sker typisk ved, at du udfylder en kort formular med dine personoplysninger og dine omstændigheder (for eksempel ansættelsesforhold eller beskæftigelse). Bliver du godkendt, kan du optage lånet og altså komme afsted på din flyrejse. Det er dog meget vigtigt, at du gennemlæser din låneaftale, før du skriver under på den. Din låneaftale præciserer nemlig, hvordan du skal afdrage på dine flybilletter, og dikterer hvor meget du skal betale hver måned, hvor lang løbetid lånet har, og hvilke omkostninger der er forbundet med lånet. Alt efter lånets størrelse, kan afdragsordningen løbe over flere år.

Undtagelsen er selvfølgelig, hvis du køber din flybillet på faktura, hvor du typisk blot udskyder den totale kontantpris i 14 dage.

Fem fordele ved at købe flybilletter på afbetaling

Hvis du går og overvejer, om det at købe flybilletter på afbetaling er noget for dig, så bør du overveje både fordelene og ulemperne. Fordelene er heldigvis mange, og her har vi listet de fem primære:

  1. Kom afsted med det samme. Vælger du at købe flybilletter på afbetaling, kan du komme afsted med det samme. Finder du for eksempel et flyselskab, som tillader afbetaling på faktura eller i rater, kan du sågar tage af sted allerede i dag eller i morgen.
  2. Slip for at spare op længe. Frem for at skulle spare sammen i flere måneder eller år og leve på en sten samtidig, kan du med flybilletter på afbetaling komme afsted hurtigt og bekymringsfrit.
  3. Tillad dig selv den store rejse. Når du køber flybilletter på afbetaling, giver du dig selv muligheden for at tage af sted på netop dén tur, du måske ikke troede var mulig. Måske havde du lagt drømmen om en jordomrejse på hylden, fordi det ville have betydet, at du skulle spare op i fem år. Med flybilletter på afbetaling kan du i stedet tage af sted nu og se tilbage på en fantastisk oplevelse hele resten af livet.
  4. Afdrag i et tempo, der passer til dig. Som sagt er der mange forskellige afdragsløsninger alt efter, om du for eksempel køber flybilletter gennem en dealhjemmeside, et rejseselskab eller direkte hos flyselskabet. De mange muligheder betyder, at der er stor chance for at finde en afdragsordning, der passer til netop din privatøkonomi.
  5. Mulighed for at skræddersy en løsning. Selv hvis du ikke kan finde flybilletter på afbetaling, der passer til dig, hos en rejseudbyder, så kan du stadig komme afsted: optag for eksempel et forbrugslån, der passer til dig og skræddersy selv din afbetalingsløsning.

Vær opmærksom på disse aspekter, inden du køber flybilletter på afbetaling

Der er dog visse elementer, du skal holde in mente, når du køber flybilletter på afbetaling. Du får nemlig ikke en billigere tur, du udskyder blot, hvornår du betaler for den. Derfor bør du som sagt læse din låneaftale meget grundigt i gennem, og særligt skal du være opmærksom på disse ting:

  • Det månedlige afdrag: Det månedlige afdrag afgør, hvor stort et beløb, du betaler hver måned. Det er vigtigt, at du aldrig forpligter dig til at betale et højere månedligt beløb, end din økonomiske situation tillader.
  • Løbetid: Lånets løbetid er den periode, du afdrager. Afhængig af flybilletternes pris, kan dette være måneder eller år. Løbetiden afhænger også af, hvor stort dit månedlige afdrag er. Jo højere dit afdrag er, desto kortere er løbetiden. Overvej nøje hvor lang løbetid, du kan overskue, når du køber flybilletter på afbetaling.
  • Renter: Nogle afdragsordninger er rentefri, mens andre fortsat har renter. Renten på dit lån afgør, hvor meget du betaler for at låne pengene.
  • Gebyrer: Selvom du lykkes med at finde et rentefrit lån, er det ikke nødvendigvis gratis at låne pengene. I mange tilfælde vil der nemlig være gebyrer, som du betaler månedligt. Der kan også være gebyrer, hvis du skal ændre din aftale, hvilket for eksempel kan ske, hvis du pludselig ikke har mulighed for at afdrage med så mange penge hver måned.
  • ÅOP: ÅOP er det vigtigste at holde øje med, når du køber flybilletter på afbetaling. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent og er et udtryk for, hvor dyrt lånet er for dig hvert år, inklusive alle renter og gebyrer. Jo højere din ÅOP er, desto dyrere er lånet for dig. Prøv derfor altid at finde et lån med så lav en ÅOP som muligt.