Computer på afbetaling

Irritationen fylder din krop. Det er nu tredje gang du prøver at tænde din computer. Men der sker ikke noget. Maskinen er død.

Problemets omfang går hurtigt op for dig. Det her handler om mere end bare vrede og frustrationer. Computeren er nemlig en uundværlig del af din dagligdag. Det er den du bruger til at skrive, surfe på nettet og meget mere.

Du tjekker hurtigt din netbank via mobilen og opdager at der ikke lige er råd til en ny computer nu og her. Det ville faktisk tage adskillige måneder at spare op til en ny. Heldigvis finder du en computer på afbetaling hos en af landets store elektronikbutikker.

Hurtigt melder de mange spørgsmål sig dog. Er det nu også den bedste løsning? Ville det være bedre at låne pengene i banken? Hvordan ved jeg at det her er den billigste afbetalingsordning? Det er jo ikke den eneste butik der tilbyder den slags løsninger.

At købe en computer på afbetaling, kan hurtigt blive en forvirrende – og ikke mindst dyr – affære. Butikkerne lokker med rente- og gebyrfrie aftaler, lange tilbagebetalingstider og hurtige ansøgningsprocesser. Det lyder alt sammen fristende. Men hvad skal du egentlig være opmærksom på som forbruger? Og hvordan undgår du de mange faldgruber? Det finder du svar på i denne artikel.

Fordelene ved at købe en computer på afbetaling

En afbetalingsordning er en god mulighed for at anskaffe en computer her og nu, selvom du ikke har råd til at betale hele beløbet på en gang. For mange er computeren en uundværlig del af deres hverdag, da den bruges enten til studie eller arbejde. Er økonomien presset, kan en computer på afbetaling således være den eneste løsning.

computer på afbetaling

For andre er en afbetalingsordning ikke en sidste udvej, men blot et middel til at realisere deres drømme. Det kan fx være tilfældet hvis du gerne vil have en ny og kraftfuld gamer computer, men bare ikke gider at spare op i flere år for at få råd. Her kan en afbetalingsløsning altså hjælpe dig med gøre din drøm til virkelighed i dag, så du kan nyde godt af den ny computer nu i stedet for at vente.

Hvad koster det at købe en computer på afbetaling?

Prisen for at købe en computer på afbetaling varierer fra forhandler til forhandler. Men i de fleste tilfælde skal du regne med at computeren bliver 10-20 % dyrere end hvis du betaler kontant.

For at vurdere prisen bør du kigge på ÅOP – den årlige omkostning i procent. Dette tal fortæller dig nemlig hvad de samlede omkostninger er for lånet og inkluderer altså ikke blot den nominelle rente, men også andre omkostninger som fx oprettelsesgebyrer, administrationsgebyrer, PBS gebyrer, m.m.

Mange begår den fejltagelse udelukkende at kigge på den nominelle rente når de skal sammenligne lån og får således et fejlagtigt billede af hvad det koster at låne penge til en computer. For at sammenligne de forskellige lånetilbud, er det dog bedst at tage udgangspunkt i ÅOP – på den måde får du nemlig en sandfærdig pris for lånet.

Vær desuden opmærksom på at mange elektronikforhandlere opkræver et gebyr ved manglende afdrag. Disse gebyrer kan hurtigt løbe op, så du skal kun købe en computer på afbetaling, hvis du er sikker på at du kan betale den månedlige ydelse. Gebyrer for misligholdelse af afbetalingsordningen er ikke medregnet i ÅOP.

Skal jeg vælge en rente- og gebyrfri afbetalingsordning?

Når du låner penge i banken, betaler du altid renter og gebyrer af lånet. Dette er dog ikke altid tilfældet med en afbetalingsaftale hos en elektronikforhandler, og derfor kan det være en fordel at vælge banken fra når du skal finansiere din nye computer.

Du skal dog sørge for at nærlæse det med småt. I mange tilfælde er en rentefri afbetalingsordning nemlig ikke 100 % rentefri. Som oftest slipper du blot for at betale renter i en begrænset periode, men skal så til gengæld betale en højere rente efter den rentefrie periodes udløb. Der kan også være ekstra gebyrer som udligner de manglende renteindtjeninger. Så vær opmærksom på hvad du skriver under på.

Hvad kræver det at købe en computer på afbetaling?

For at kunne købe en computer på afbetaling stilles som regel nogle krav. Du skal typisk være fyldt 20 år, må ikke være registreret i RKI (et register over dårlige betalere) og skal have et rådighedsbeløb af en vis størrelse.

køb computer

Selve ansøgningsprocessen er som regel simpel og ligetil. Du vil blive bedt om at indtaste nogle grundlæggende oplysninger om dig selv og din økonomi – fx din månedlige indtjening, dine faste og variable udgifter og dit rådighedsbeløb – og uploade en kopi af de seneste tre måneders lønsedler. Du skal også kunne fremvise gyldigt billedlegitimation – fx i form af et kørekort eller pas.

Når du har udfyldt låneansøgningen, skal du typisk underskrive den med NemID. Når din ansøgning er blevet vurderet, vil du få et svar. Hos mange forhandlere tager det ikke mere end 10-15 minutter at behandle din ansøgning, så det er altså ikke en lang og kompliceret proces.

Hvem bør købe en computer på afbetaling?

Det er et godt spørgsmål. Som udgangspunkt skal du kun vælge en afbetalingsordning hvis du reelt har råd til det. Har du ikke en fast indtægt eller er du registreret som dårlig betaler, bør du i stedet få bragt din økonomi under kontrol inden du finansierer den på afbetaling.

En afbetalingsløsning egner sig bedst til personer som har en sund økonomi, men som af den ene eller den anden grund har brug for at dele betalingen op i flere bidder – fx hvis den nuværende computer pludselig bryder sammen og opsparingen ikke lige rækker til en ny.

Hvordan vælger du den bedste afbetalingsløsning?

Der er flere ting du skal være opmærksom på inden du køber en computer på afbetaling. Udover den årlige omkostning i procent (ÅOP), bør du også være opmærksom på løbetiden.

Løbetiden er et udtryk for hvor mange måneder lånet strækker sig over. Da computere hurtigt kan blive forældet, skal du sikre dig at løbetiden ikke er for lang.

Strækker lånet sig fx over 4 år (hvilket ikke er ualmindeligt), risikerer du altså at betale af på en computer, som du forlængst har udskiftet med en anden eller som ikke længere er dækket af den 2-årige reklamationsret.

Det er bedst at begrænse lånets løbetid til 12 eller 24 måneder. På den måde får du betalt lånet af relativt hurtigt, så du har mere luft i økonomien og undgår at betale for noget du ikke længere bruger.

Du burde også kigge på