Forestil dig at du lige er kommet hjem fra arbejde. Børnene er hentet og det er tid til at lave aftensmad. Alt går som det skal – lige indtil du opdager at fryseren ikke virker. Den er død og flere frostvarer er allerede begyndt at tø op eller smelte.
Du mærker panikken brede sig i din krop som en steppebrand. Du spørger dig selv gentagne gange hvad du skal gøre. “Jeg kan jo ikke bare lade de mange varer gå til spilde.” Det går også op for dig at du ikke har råd til at købe en ny fryser lige her og nu. Det er trods alt sidst på måneden.
På nettet finder du dog hvad der virker til at være den helt rigtige løsning – nemlig muligheden for at købe en fryser på afbetaling (endda rente- og gebyrfrit). Men er det nu også en god idé?
Mangler du en ny fryser kan det være fristende at købe den på afbetaling. Der er dog flere ting du skal være opmærksom på inden du skriver under på noget. I denne artikel finder du alt hvad du bør vide om køb af fryser på afbetaling, så du undgår de typiske faldgruber og kan føle dig tryg og sikker ved dit køb.
Indhold
Hvorfor købe en fryser på afbetaling?
Det kan der være mange grunde til. Situationen ovenfor beskriver en hyppig årsag til at vælge en afbetalingsordning frem for at betale kontant – nemlig et manglende økonomisk råderum.
En fryser er for de fleste mennesker en uundværlig del af deres hverdag, så går den pludselig i stykker og er der ikke umiddelbart råd til en ny, kan en afbetalingsordning være den eneste løsning.
Ved at dele betalingen op i mindre bidder, bliver den nye fryser pludselig nemmere at betale. I mange tilfælde har du også mulighed for helt at udskyde betalingen og først begynde at afdrage på et senere tidspunkt.
Er rentefrie afbetalingsordninger en god ide?
Mange hvidevareforhandlere lokker med rentefrie afdragsordninger. De kan virke meget fordelagtige ved første øjekast, men ser du dig ikke for, risikerer du at betale en dyr pris for din nye fryser.
Hvorfor?
Fordi der typisk er nogle særlige betingelser for den rentefrie afdragsordning, som gør lånet meget dyrere i sidste ende. Det kan fx være et højt oprettelsesgebyr (typisk på flere hundrede kroner) eller en høj rentesats efter den rentefrie periodes udløb. Ja – selvom der står rentefri, er lånet typisk kun rentefrit i en vis periode.
Af disse grunde skal du være opmærksom på hvad du siger ja til. Læs altid det småt og vær sikker på at du forstår betingelserne for afbetalingsaftalen. Er du i det mindste i tvivl om hvad aftalen indbefatter, så spørg låneudbyderen.
Hvad koster det at købe en fryser på afbetaling?
Det er der ikke noget entydigt svar på, da det afhænger af betingelserne for den enkelte låneaftale. Den bedste måde at vurdere prisen på, er ved at kigge på den årlige omkostning i procent (også forkortet ÅOP).
ÅOP kan betragtes som et samlet udtryk for hvad det koster at købe fryseren på afbetaling. Tallet inkluderer nemlig alle de omkostninger der måtte være i forbindelse med lånet – herunder oprettelsesgebyr, renter og kortgebyrer – og er derfor den mest præcise måde at sammenligne prisen for forskellige afbetalingsordninger.
Udover omkostningerne bør du også være opmærksom på løbetiden. Hvor langt strækker lånet sig over? 12 måneder, 24 måneder eller mere? Fordelen ved en lang løbetid er at den månedlige ydelse bliver mindre og dermed mere overkommelig.
Til gengæld risikerer du også at komme til at betale for noget du ikke længere bruger – enten fordi det er forældet, gået i stykker eller af andre årsager skal udskiftes inden du har betalt lånet af. Derfor skal du overveje hvad der giver mest mening for dig. Vil du helst have en lav månedlig ydelse eller få lånet ud af verden hurtigst muligt, så du kan skabe mere luft i din økonomi?
Hvilken fryser er bedst at købe på afbetaling?
Køber du en fryser på afbetaling, bør du have et langsigtet perspektiv. Undgå midlertidige løsninger, så du slipper for at betale af på noget du ikke længere bruger.
Vær især opmærksom på fryserens energimærkning. En fryser med energimærke G kan bruge op til 3 gange så meget strøm som en fryser med energimærke A. Så vælger du en energibesparende løsning, kan der være mange penge at hente på den lange bane – også selvom indkøbsprisen er højere.
Overvej også hvad du egentlig har brug for. Hvad er dine ønsker og præferencer? En skabsfryser har mange hylder og skuffer, hvilket gør det nemt at organisere dine frostvarer. Til gengæld bruger den 20-25 % mere strøm end en kummefryser, som derimod kræver mere plads og bedst egner sig til en kælder eller et bryggers.
Du har selvfølgelig også mulighed for at vælge et kombineret køle- og fryseskab. Dette kan være en god idé, hvis også køleskabet trænger til at blive skiftet ud. På den måde kan du slå to fluer med et smæk.
Kort sagt – vælg en model som tilgodeser dine langsigtede ønsker og behov. En kortsigtet tankegang kan koste dig dyrt, når du køber en fryser på afbetaling.