Rigtigt mange danskere får i løbet af deres liv brug for at købe en barnevogn. Den er nærmest uundværlig at have i løbet af de første par år af et barns liv og anvendes typisk både til gåture og til, når barnet skal have en lur udendørs.
Hvis du selv står over for et barnevognskøb, så er du måske interesseret i, hvordan du bedst kan finansiere den. En af de i stigende grad populære løsninger i dag er at købe en barnevogn på afbetaling. Der er både fordele og ulemper ved dette, og dem kan du læse meget mere om i denne artikel.
Indhold
Få råd til den rigtige barnevogn på afbetaling
Der er utroligt mange udgifter forbundet med at blive forælder, og en af de ting, som ofte kommer bag på mange i forhold til pris, er barnevognen, men også babyudstyret kommer bag på mange. En barnevogn er nemlig ikke bare en barnevogn, og det kan være en stor fordel for dig at sætte dig ind i, netop hvilken type barnevogn, der er rigtig for dig eller jer.
De fleste barnevogne i dag koster over 5.000 kr., og hvis du er på udkig efter nogle af de mere avancerede modeller – for eksempel med aftageligt og vaskbart betræk, mere ergonomiske og indstillingsbare ryglæn eller detaljer som solsejl, kopholder eller læderstyr – så er prisen potentielt meget højere. Derudover vil barnevogne fra nogle af de mest populære mærker og producenter være dyrere. For eksempel kan en barnevogn fra Emmaljunga, STORK eller Odder hurtigt koste mellem 10.000 kr. og 15.000 kr.
I disse tilfælde skæver mange kommende forældre naturligt til muligheden for at købe en barnevogn på afbetaling. Der findes mange webshops hvor du kan anskaffe dig en barnevogn, en af de populære er babysam.
Hvordan fungerer en afbetalingsordning?
Før du vælger at købe en barnevogn på afbetaling, så er det vigtigt, at du ved, hvordan en afbetalingsordning fungerer. I korte træk kan det siges, at en afbetalingsløsning giver dig mulighed for at dele din betaling op i mindre dele, således at du ikke skal betale hele barnevognens pris på én gang.
Først og fremmest skal du finde en forretning, som giver dig mulighed for at købe på afbetaling. Det er der heldigvis mange, der gør. Når du har fundet den rette butik, skal du i nogle tilfælde ansøge om at blive kreditgodkendt, mens du i andre forretninger blot kan vælge afbetalingsløsning, når du angiver, hvordan du vil betale.
Ved en afbetalingsløsning, skal både du og sælger underskrive en købsaftale, som indeholder vilkårene for din aftale. Det er særligt her du skal være opmærksom, for i denne aftale vil det fremgå, hvor lang tid du skal afdrage over, hvor meget du skal afdrage med hver gang, og hvor mange penge du skal betale for dit lån alt i alt.
I nogle afbetalingsordninger kan du selv vælge, hvor lang løbetiden er, mens det i andre tilfælde vil være fastsat til typisk et, to eller tre år. Som tommelfingerregel er det således, at jo længere din afdragstid er, desto dyrere bliver det, fordi eventuelle renter og gebyrer lægges på din betaling hver måned. Hvis du har mulighed for det, kan det derfor betale sig at afdrage over kort tid og betale lidt større afdragsportioner hver måned.
Faktura: en mild form for afbetaling
En anden form for afbetalingsløsning kaldes betaling på faktura, hvor du egentlig blot får mulighed for at udskyde den fulde betaling lidt. Her køber du barnevognen og får den leveret med det samme, mens du modtager en faktura, som typisk skal betales inden for en måned. Denne løsning kan være glimrende, hvis du for eksempel står og skal købe en barnevogn kort inden lønningsdag, hvor bankkontoen ikke helt kan dække det fulde beløb.
Hvad er fordelene ved at købe en barnevogn på afbetaling?
Mange mennesker er i dag skeptiske over for ordet afbetaling, da de forbinder det med dyre lån og dårlige kreditløsninger. Sådan behøver det heldigvis ikke at være, og i mange tilfælde kan det være en rigtig god løsning at købe en barnevogn på afbetaling. Her er de fem primære fordele:
- Du behøver ikke at gå på kompromis
- En af de absolut største fordele ved at købe en barnevogn på afbetaling er, at du ikke behøver at købe den billigste eller mest skrabede model. Køb i stedet en barnevogn, som er både sikker, komfortabel og som kan holde i mange år.
- Undgå at ruinere dig selv
- Du slipper for at skulle tømme din konto, og slipper også for at gå og spare op i mange måneder.
- Find en løsning, der passer til din økonomi
- Når du køber en barnevogn på afbetaling, har du gode muligheder for at finde en løsning, der passer til din økonomi. Det betyder, at du kan få en afbetalingsordning, som du nemt kan overholde, og som ikke lægger din øvrige privatøkonomi til last.
- Mulighed for rentefri finansiering (i nogle tilfælde)
- Nogle butikker tilbyder rentefri og gebyrfri finansiering, hvilket betyder, at du ikke betaler noget som helst for dit lån – du deler simpelthen blot din betaling op i mindre dele. Det er dog ikke alle forretninger, der tilbyder denne attraktive løsning, så hold godt øje, når du vælger forhandler.
- En barnevogn er en investering
- De fleste kvalitetsbarnevogne kan holde i mange år, og der er således ingen risiko for, at barnevognen går i stykker eller skal kasseres, før du har betalt den af. Samtidig har de fleste barnevogne en ganske høj gensalgsværdi, som betyder, at du potentielt kan få en hel del af pengene tilbage, hvis du en dag skal sælge din barnevogn igen.
De vigtigste begreber, når du køber barnevogn på afbetaling
Hold særligt øje med disse termer, når du vælger at købe barnevogn på afbetaling:
ÅOP: ÅOP står for årlige omkostninger i procent og er et tal, der indikerer, hvor meget du betaler for dit lån hvert år, du har det. Kort sagt betyder en høj ÅOP, at du betaler mange penge for dit lån. Prøv derfor at finde så lav en ÅOP som muligt.
Samlet tilbagebetalingsbeløb: Dette beløb udgør, hvor mange penge du skal betale for både barnevogn og lån. Her kan du altså trække barnevognens kontantpris fra og se, hvor meget du faktisk betaler for lånet i kroner og ører. Det er en hurtig måde at se, hvorvidt afbetalingsløsningen er god eller ej.
”Rentefri”: Bare fordi en afbetalingsløsning er rentefri, er den ikke nødvendigvis gratis. Særligt når dette begreb står på din finansieringsaftale, skal du holde øje med, hvilke eventuelle gebyrer (fx oprettelsesgebyr, kreditgebyr eller månedsgebyr), der ellers kan være.