Det er efterhånden blevet almindeligt at købe tv på afbetaling og således dele betalingen op i flere bidder. Faktisk tilbyder de fleste elektronikforhandlere køb på afbetaling. Men kan det betale sig? Hvad skal du være opmærksom på når du køber tv på afbetaling? Og hvilket tv skal du vælge? Disse spørgsmål finder du alle svar på i denne artikel.
Indhold
Fordele ved at købe tv på afbetaling
Den primære fordel ved at købe tv på afbetaling er naturligvis at du slipper for at skulle betale hele beløbet på en gang. Dette kan især være en god idé hvis du mangler luft i økonomien og ikke har mulighed for at købe dit nye tv kontant.
Ved at dele betalingen op i flere bidder, får du mulighed for at købe et tv du måske ellers ikke havde råd til. Har du fået øje på et tv du gerne vil have, men som du ikke kan betale her og nu, kan en afbetalingsordning altså være vejen til at realisere din drøm.
Mange forhandlere tilbyder også finansiering, hvor du kan udskyde din betaling til et senere tidspunkt. Ved du fx at du får feriepenge om 6 måneder, men kan du ikke vente et halvt år med at købe dit nye tv, kan en finansieringsordning være en oplagt mulighed.
Med en finansieringsordning kan du endda spare penge på dit køb. Forestil dig
fx at du ser et tv til 25 % under normalprisen. Du har dog ikke råd til at
betale det fulde beløb i dag, så du indgår en aftale med din
elektronikforhandler om at udskyde betalingen til om 6 måneder.
Hvis de samlede omkostninger beløber sig til 15 % (hvilket er ret almindeligt for denne slags finansiering), opnår du altså en samlet besparelse på 10 % i forhold til at spare pengene op selv og købe tv’et til en dyrere pris om et halv år.
En afbetalings- eller finansieringsordning er altså velegnet til personer som ønsker et større økonomisk råderum og som måske øjner chancen for at spare penge på deres køb.
Hvad skal du være opmærksom på når du køber tv på afbetaling?
Det er et godt spørgsmål. Der er nemlig mange butikker som reklamerer med rentefri afbetaling og attraktive finansieringsmuligheder. Ofte kan de mange tilbud virke forvirrende (og ikke mindst svære at sammenligne). Det skyldes især brugen af fagudtryk som ÅOP, debitorrente og kreditbeløb, der kan hurtigt kan skræmme den almene dansker væk. Men fortvivl ikke. Ved du hvad du skal kigge efter, er det nemlig super nemt at finde det rigtige tv på afbetaling.
I forbindelse med de forskellige afbetalingsmuligheder er det især vigtigt at være opmærksom på ÅOP. ÅOP står for årlig omkostning i procent og er et udtryk for de samlede omkostninger ved afbetalingsordningen. Når du køber et tv på afbetaling, betaler du typisk andet end blot renter.
Som regel er der også andre omkostninger forbundet med lånet – herunder oprettelsesgebyrer, kortgebyrer, m.m. Regner du alle disse omkostninger med får du den årlige omkostning i procent.
Det er et lovkrav for virksomheder at oplyse ÅOP i deres markedsføring. Når du ser reklamer for køb af tv på afbetaling, vil du som regel finde den årlige omkostning i procent oplyst med småt i bunden af skærmen. Det er typisk ikke et tal virksomhederne skilter tydeligt med, da det kan være højt og dermed skræmme potentielle købere væk.
Skal du sammenligne omkostningerne for køb af tv på afbetaling, er ÅOP det eneste tal du behøver at bekymre dig om. Man kan sige at det udtrykker den sande pris for lånet – hvorimod debitorrente, kortgebyrer og oprettelsesomkostninger blot er dele af den samlede pris. Jo lavere den årlige omkostning i procent er, des billigere er afbetalingsaftalen altså.
Hvilket tv er bedst at købe på afbetaling?
Som udgangspunkt bør du vælge et tv du kan se dig selv anvende i adskillige år fremover. Undgå at købe et tv på afbetaling, hvis du kun betragter det som en midlertidig løsning og ved med dig selv at du alligevel skal skifte det ud igen om fx 12 måneder. Husk at en afbetalingsordning indbefatter at du strækker betalingen over længere tid. Så hvis dit tv alligevel skal skiftes ud igen om 12 måneder, risikerer du at komme til at betale for noget du reelt set ikke længere bruger.
Når du skal vælge tv, er der flere forhold du skal være opmærksomme på. De mange tekniske specifikationer kan virke komplicerede, men du behøver faktisk ikke at kende til alle de smarte begreber for at finde et godt tv. I de fleste tilfælde handler det bare om at bruge din sunde fornuft og lade dine sanser guide dig til det rigtige valg.
Vær især opmærksom på billed- og lydkvalitet. Her kan det være en god ide at se det samme program på flere tv og sammenligne kvaliteten. Hvordan adskiller de sig fra hinanden? Læg mærke til detaljer som bevægelse, farvesammensætning og lys. Er der nogen åbenlyse forskelle? Kan du udpege en sikker vinder?
Hvis du ikke har mulighed for at sammenligne kvaliteten i en fysisk butik, kan du lade dig inspirere af andres erfaringer og ekspertise. Læs anmeldelser på nettet og spørg familie og venner til råds. Ofte kan en anbefaling fra andre gøre det nemmere at tage en beslutning – specielt hvis det er nogle du har en høj tillid til.
Kort sagt bør du ikke lægge for meget i de tekniske detaljer. Producenterne oplyser alligevel specifikationerne på forskellige måder, så lad din egen oplevelse af de forskellige tv’er være dit primære fokus. Følger du dette råd, kan du ikke gå helt galt i byen.
Du burde kigge nærmer på: